Barberte legger. Vi diskuterer glatt eller naturlig

I sykkelmiljøet er det en stor greie. Blant proffene en selvfølge. En rekke triatleter gjør det. For de fleste kvinner en selvfølge — proff som amatør. Vi snakker selvsagt om barberte legger.

Proffer gjør dette av profesjonelle årsaker. De får mye massasje som del av «jobben». Mye massasje på hårete bein gjør hårrotbetennelse til en reell fare. Dessuten er ikke svære bandasjer på store skrubbsår særlig behagelig hvis det er masse hår der. Enhver proff må dessuten leve etter Official Rules of the Euro Cyclist. Nei da. Jo da.

Det handler altså ikke om aerodynamikk. Eller? Tilbake i 2015 hadde BikeRadar en spennende sak om vindtunneltesting av… barberte legger. Her mener de å finne at barberte legger sparer 40 til 90 sekunder over 40 km! Dette er ekstremt billig tidsbesparelse. Representanten fra selskapet som omtales i saken går så langt som å si at barbering av armene også har en målbar effekt.

Svømmere gjør det også

Svømmere er også ganske glatte. Det tenkes litt høyt i episoden om dette kan ha med motstand i vannet å gjøre. Minst ett respektert nettsted sier det handler om «følelsen» man får i vannet. Et annet sier det litt mer detaljert: Barberingen handler ikke om å fjerne hår og bli mer hydrodynamisk. Det handler om å fjerne døde hudceller som gjør at man «føler» vannet bedre. Det funker visst bare. Alle som har prøvd å barbere leggene kan kjenne igjen den følelsen fra når man legger seg samme kveld. Dynen føles så mye bedre.

Én av oss har testet det. Prøvde å barbere alt. Helt nytt barberblad, skikkelig mannehøvel, gjorde alt riktig. Men for en prikking! Klam hud mot klær. Dårlig opplevelse. Forble naturlig etter det. Den andre har testet det. Og det funket. Det handler mest om stil.

I triatlon bryr man seg ikke. Kom med eller uten hår. Har du glede med det du gjør, funker det uansett.