— Vi ønsker å være et folkelig triatlon, med stor bredde

Den 9. juni arrangeres Tønsbergdysten, med start og mål ved Ringhaugstranda sør for Tønsberg. Dette er en sprinttriatlon — altså 750 m svøm, 20 km sykkel og 5 km løp — med det hyggelige starttidspunktet 13.00. Med et kompakt arrangement i flotte omgivelser, er Tønsberg Triathlonklubb klare med en publikumsvennlig sprint.

Her er det ingen regler mot å krysse mållinjen sammen med familien.

Mange debutanter stiller på start. Eldste deltaker i fjor var en debutant —og han var 65 år. Mens de raskeste bruker rett over timen, bruker de i motsatt ende over to timer. Det er stor bredde i deltakerne. Arrangementet ligger på rundt 150 deltakere, forteller stevneleder Paul Hallan Svendsen. —Vi ønsker å være et arrangement for rundt 150-300 deltakere.

Siden det arrangeres helgen før Hove Tri, som også har en olympisk distanse (dobbelt så lang som som sprint), kan Tønsbergdysten være en fin oppladning til det.

Tidligere har Tønsberg vært vertskap for arrangementet Tønsberg Bytri. De som står bak Tønsbergdysten har erfaring derfra som teknisk arrangør. Der hadde man en publikumsvennlig, intens løype i sentrum av byen. Svømmingen foregikk i kanalen. Når man svømte medstrøms, følte man seg som en god svømmer. Når man svømte tilbake igjen, motstrøms, kom man raskt ned på jorden. Problemet for arrangementet den gang var vannkvaliteten. Den foregikk rett ved utløpet av elv, som kunne bidra til at vannprøvene viste feil resultat. Dermed opplevde de å måtte kjøre duatlon – løp, sykkel, løp – i stedet for den vanlige svøm-sykkel-løp. Det er jo litt kjedelig.

Dermed ble arrangementet flyttet ut av byen og gjenoppstod som Ringhaugsdysten. Problemet var at ingen visste hvor Ringhaug var. Jeg måtte google det selv. Med navnebytte til Tønsbergdysten bør det ikke være noen tvil om hvor og hva det går ut på.

God stemning ut av vannet.

Løypen starter med svøm ut fra Ringhaugstranda. Svømmingen foregår delvis bak en molo, som sikrer gode forhold og mindre bølger enn man ellers ville opplevd. Det er til og med trapp opp fra vannet.

Skiftesonen er plassert på en gresslette. Behagelig.

Syklingen er lagt om til en tur-retur-løype slik at man kan se de som ligger foran og bak litt mer. Den er også lagt på noen litt mindre trafikkbelastede veier enn tidligere.

—Det så så gøy ut.

Paul Hallan Svendsen, stevneleder Tønsbergdysten, om hvorfor han begynte med triatlon selv

Det arrangeres én distanse — sprint. De hadde supersprint tidligere, men opplevde lite interesse, slik at denne ble kuttet ut.

Alltid herlig å være i mål.

Arrangementet er en del av Tønsbergtrippelen. Den består av triatlon i juni, en open water-svøm i starten av august og en halvmaraton i midten av august.

Selv er Paul Halland Svendsen kommet inn i triatlon via barna. Det så nemlig veldig gøy ut. Som så mange andre tok han et lodd i Norseman — men han har kommet med! Det blir hans første langdistanse. Først blir det oppvarming med IM Helsingør, en halvdistanse Ironman i slutten av juni.

Paul Hallan Svendsen kan ikke bare arrangere, han skal også delta på Norseman.

Paul anbefaler for øvrig at man ikke gjør som ham i skiftesonen:

— Ikke bruk tid på å bytte til sokker på sprint. Det taper du tid på.

Arrangementet finner du på Facebook Tønsbergdysten og Tonsbergtri.no. Alle foto er lånt fra Tønsbergdysten og er tatt av Sigrid Gohli Jordhøy og Ole Henrik Henriksen.